Vandaag bereikten mij nog bovenstaande 2 beter belichte foto's van dezelfde kazematten (Foto's collectie D. Verbraecken). Als u goed kijkt ziet u op de achtergrond de tussendeuren tussen de verschillende kazematten met bovenaan een boogvorm. Hiervan steekt heden enkel nog de boogvorm boven de olie en chemicaliën uit. Dit houdt in dat de olie hier zeker 1.50 tot 1.80 meter hoog staat...
Terwijl men overal er alles probeert aan te doen (en zeker in het Antwerpse) de forten opnieuw in de aandacht te brengen voor de WO I - herdenkingen, wordt dit fort dat er toch ook deel van uitmaakt, doelbewust volledig doodgezwegen. Het fort wordt in toekomstplannen die deel uitmaken van het Sigma-plan gewoon voorzien om onder een bredere talud van zand gestoken en begraven worden (zonder ook maar iets te saneren). Terwijl het kabinet van Mevr. Schauvliege aangesproken werd over dit fort in zijn huidige schandalige toestand, durft men zelfs van die diensten uit nog verklaren dat dit geen olie en chemicaliën zijn maar gewoon wat slib dat naar olie ruikt. Het slib ligt hier dus wel vrij dik...
Blijkbaar blijkt een grote instantie als het havenbedrijf wel te kunnen ontsnappen aan dergelijke schandalige vervuilingspraktijken terwijl de kleine vis wel degelijk voor de kleinste sanering zelf mag opdraaien.
Meer info op
www.vestingantwerpen.blogspot.be
Verspreid dit schandaal van de Antwerpse forten gerust verder door, dan gaat men het misschien niet verder doodzwijgen en er eens een degelijke en sluitende oplossing voor zoeken.
Waarom geldt hier plots de regel van de vervuiler betaald niet meer...
Heeft men nu eindelijk (officieel) door dat er met het Fort Saint Philippe in de Antwerpse haven (vlak tegen de Schelde) iets serieus niet in de haak zit en er meer dan een dringende sanering zich opdringt? (20/11/2016)
Op 19/11/2016 werd uit het niets plots nog eens aan de alarmbel getrokken over het Fort Saint Philippe in de Antwerpse haven. Er was namelijk een artikeltje verschenen in de "gazet van Antwerpen"
over de olievervuiling die in dit fort aanwezig is.
48 Miljoen liter afvalolie in fort in Antwerpse haven (bron GvA - pvb)
Middenin de haven, op amper enkele meters van de Schelde, sluimert een toxische tijdbom: Fort Filips. In dat fort liet de Antwerpse industrie, maar ook stad en leger, tot 1970 olieafval dumpen en verbranden. Het Havenbedrijf én de Vlaamse overheid bereiden een bodemsaneringsproject voor dat wellicht volgend jaar van start gaat.
“Een onmiddellijke of reële actuele bedreiging voor de veiligheid of het welzijn van de mens”, schreven experts in 2014 in hun analyse, die ze in 2014 maakten voor de haven. “De verontreiniging wordt ingedeeld in urgentieklasse 1”, het hoogste alarmpeil voor bodemvervuiling. De Antwerpse industrie – met de scheepsherstellers op kop – liet dan ook in de periode 1959-1970 minstens 48 miljoen liter olieafval in het bijna verdwenen fort dumpen. Dat leverde gigantische normoverschrijdingen op. Bijna een halve eeuw later blijken in Fort Filips pcb’s – dezelfde van de dioxinecrisis – de bodemsaneringsnorm “maximaal 120 keer” te overschrijden en vinylchlorides tot zelfs… 17.400 keer.
De haven heeft 22 miljoen euro opzij gelegd voor de sanering van de historische vervuiling.
|