Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Het gaat ondanks de massale (en overdreven) herdenkingen overal ten lande blijkbaar toch niet altijd even goed met het beheer van ons militair erfgoed.

Een schrijnend voorbeeld: Fort St. Philippe... (9/11/2014), een doodgezwegen fort van de Antwerpse fortengordel.

Er gaat geen dag voorbij of men slaat rond je oren met berichten over projecten rond forten en bunkers (in hoofdzaak op het moment WO I). Toch zijn er enkele jammere plekken die men doelbewust doodzwijgt.

Een van deze letterlijk "zwarte" sites is het Fort St Philippe te Antwerpen. Het fort zit heden midden in de Antwerpse haven verborgen en werd tot de jaren '60 gebruikt voor het verbranden petroliumhoudende chemicaliën. Het is zelfs totaal onduidelijk of de aanwezige chemicaliën in het fort op het moment niet doorsijpelen tot in de nabijgelegen Schelde.

Fort St Philippe stort van olie en chemicalien

Bovenstaande foto is genomen in één van de 65 kazematten die het fort telt. Bij het grootste gedeelte is betreden uitgesloten omdat de olie er tot meters hoog in staat. De olie komt zelfs door de muren naar buitengeperst bij zeer warme dagen waarbij er op het terrein her en der precies kleine oliebronnen blijken te ontstaan. De bakstenen wanden zijn op sommige plaatsen door de hevige branden in het verleden, letterlijk versmolten en verglaasd. (Foto's : Collectie T. Oliviers)

Schandalige vervuiling Fort Saint Philippe Antwerpen

Vandaag bereikten mij nog bovenstaande 2 beter belichte foto's van dezelfde kazematten (Foto's collectie D. Verbraecken). Als u goed kijkt ziet u op de achtergrond de tussendeuren tussen de verschillende kazematten met bovenaan een boogvorm. Hiervan steekt heden enkel nog de boogvorm boven de olie en chemicaliën uit. Dit houdt in dat de olie hier zeker 1.50 tot 1.80 meter hoog staat...

Terwijl men overal er alles probeert aan te doen (en zeker in het Antwerpse) de forten opnieuw in de aandacht te brengen voor de WO I - herdenkingen, wordt dit fort dat er toch ook deel van uitmaakt, doelbewust volledig doodgezwegen. Het fort wordt in toekomstplannen die deel uitmaken van het Sigma-plan gewoon voorzien om onder een bredere talud van zand gestoken en begraven worden (zonder ook maar iets te saneren). Terwijl het kabinet van Mevr. Schauvliege aangesproken werd over dit fort in zijn huidige schandalige toestand, durft men zelfs van die diensten uit nog verklaren dat dit geen olie en chemicaliën zijn maar gewoon wat slib dat naar olie ruikt. Het slib ligt hier dus wel vrij dik...

Blijkbaar blijkt een grote instantie als het havenbedrijf wel te kunnen ontsnappen aan dergelijke schandalige vervuilingspraktijken terwijl de kleine vis wel degelijk voor de kleinste sanering zelf mag opdraaien.

Meer info op

www.vestingantwerpen.blogspot.be

Verspreid dit schandaal van de Antwerpse forten gerust verder door, dan gaat men het misschien niet verder doodzwijgen en er eens een degelijke en sluitende oplossing voor zoeken.

Waarom geldt hier plots de regel van de vervuiler betaald niet meer...

Heeft men nu eindelijk (officieel) door dat er met het Fort Saint Philippe in de Antwerpse haven (vlak tegen de Schelde) iets serieus niet in de haak zit en er meer dan een dringende sanering zich opdringt? (20/11/2016)

Op 19/11/2016 werd uit het niets plots nog eens aan de alarmbel getrokken over het Fort Saint Philippe in de Antwerpse haven. Er was namelijk een artikeltje verschenen in de "gazet van Antwerpen" over de olievervuiling die in dit fort aanwezig is.

48 Miljoen liter afvalolie in fort in Antwerpse haven (bron GvA - pvb)

Middenin de haven, op amper enkele meters van de Schelde, sluimert een toxische tijdbom: Fort Filips. In dat fort liet de Antwerpse industrie, maar ook stad en leger, tot 1970 olieafval dumpen en verbranden. Het Havenbedrijf én de Vlaamse overheid bereiden een bodemsaneringsproject voor dat wellicht volgend jaar van start gaat.


“Een onmiddellijke of reële actuele bedreiging voor de veiligheid of het welzijn van de mens”, schreven experts in 2014 in hun analyse, die ze in 2014 maakten voor de haven. “De verontreiniging wordt ingedeeld in urgentieklasse 1”, het hoogste alarmpeil voor bodemvervuiling. De Antwerpse industrie – met de scheepsherstellers op kop – liet dan ook in de periode 1959-1970 minstens 48 miljoen liter olieafval in het bijna verdwenen fort dumpen. Dat leverde gigantische normoverschrijdingen op. Bijna een halve eeuw later blijken in Fort Filips pcb’s – dezelfde van de dioxinecrisis – de bodemsaneringsnorm “maximaal 120 keer” te overschrijden en vinylchlorides tot zelfs… 17.400 keer.

De haven heeft 22 miljoen euro opzij gelegd voor de sanering van de historische vervuiling.

Toch vertelt dit artikel wel iets maar zeker niet alles over dit grote Sluikstort in de Antwerpse haven.

Het fort Saint Philippe zit heden midden in de Antwerpse haven verborgen en werd tot de jaren '60 gebruikt voor het verbranden van petroliumhoudende chemicaliën. Het is zelfs "officieel" totaal onduidelijk of de aanwezige chemicaliën in het fort op het moment niet doorsijpelen tot in de nabijgelegen Schelde.

Het fort telt in totaal 65 kazematten. Bij het grootste gedeelte hiervan is betreden uitgesloten omdat de olie er tot meters hoog in staat.

De olie komt zelfs door de muren naar buitengeperst bij zeer warme dagen waarbij er op het terrein her en der precies kleine oliebronnen blijken te ontstaan. De bakstenen wanden zijn op sommige plaatsen door de hevige branden in het verleden, letterlijk versmolten en verglaasd. Op bovenstaande foto's (Collectie D. Verbraecke). ziet u op de achtergrond de tussendeuren tussen de verschillende kazematten met bovenaan een boogvorm. Hiervan steekt heden enkel nog de boogvorm boven de olie en chemicaliën uit. Dit houdt in dat de olie hier zeker 1.50 tot 1.80 meter hoog staat...

Toen het kabinet van Mevr. Schauvliege over deze materie in het verleden werd aangesproken, was men zelfs niet te beschaamd over de nog altijd huidige schandalige toestand van dit fort uit te kramen dat dit geen olie en chemicaliën zijn maar gewoon wat slib dat naar olie ruikt. Het slib ligt hier dus wel vrij dik...

Nu gaat het havenbedrijf ook nog laten uitschijnen dat men totaal niet weer wie de vervuilers zijn van dit fort zodat ook die grote firma's nog eens de dans zullen ontlopen bij de sanering. Het havenbedrijf zal dan allicht een peulschil betalen en de rest zal dan zoals altijd wel voor de belastingsbetaler zijn terwijl de werkelijke daders allicht nog jaarlijks miljarden winsten maken...

Ook houdt de huidige voorziene sanering het fort in dat het fort in een grote betonnen sarcofaag zou gestoken worden tot op een diepte van 24 meter. Dit is wat in totaal 22 miljoen zou kosten. De giftige inhoud zou NIET gesaneerd worden en gewoon blijven zitten in de betonnen sarcofaag. Dit is dus gewoon een giftige tijdbom en opnieuw geen sanering maar een omzeilen van het probleem (het effectief opruimen van de rommel). Op die wijze zal dit fort onder een betonnen sarcofaag nog honderden jaren als een zwarte vlek blijven bestaan (juist tegen de Schelde). Indien het zootje dan opnieuw begint te lekken, vraag ik mij eerlijk gezegd af hoe ze dat dan gaan oplossen.

Dit laatste scenario zal dan natuurlijk wel weer iets zijn dat de toekomstige generaties kunnen proberen oplossen. Opnieuw zo een mooi voorbeeld van hoe alle problemen gewoon worden doorgeschoven naar onze eigen kinderen.